Desery · Przepisy wegańskie

Wegańska bubble tea z matchą

Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata – w tej postaci ma o wiele silniejsze właściwości niż zwykła zielona herbata. Używa się jej w tradycyjnej japońskiej  ceremonii herbacianej cha-no-yu,  która wymaga odpowiedniego nastroju, atmosfery i stanu umysłu, nie jest to zwykłe picie herbaty. Poczytajcie o tym, bo to dość ciekawe 😊 Może to sekret długowieczności Japończyków?:)

Matcha jest zwana najzdrowszą herbatą świata, jest dość droga, ale jak przeczytacie wpis do końca, dowiecie się, że warto zainwestować 😊 Możecie ją zakupić tutaj z 20% zniżką!http://varietea.pl/zielona/123-matcha-japan-style.html

Zawiera dużo kofeiny-teiny, dlatego zwana jest „herbacianym espresso”. Dla porównania –  kawa ma 0,06 g kofeiny na 10 g, matcha – 0,34 g 😊

Porównanie zawartości składników odżywczych w porównaniu do zielonej herbaty (w 10 g):

  Matcha Zielona herbata
kofeina 0,34 g 0,02 g
Polifenole (taniny) 1 g 0,07 g
Błonnik 3,14g
Wapń 32,8mg 3 mg
Żelazo 1,3 mg 0,02 mg
Witamina A 3 mg
Witamina C 18,5 mg 6 mg
Karoten   3 mg-
Źródło: Ecopro Research Co.Ltd//By Standard Table of Food Composition in Japan Fifth Revised Edition, 2000

Matcha jest przede wszystkim bogata w przeciwutleniacze,  zawiera szczególnie dużo katechin EGCCG (137 razy więcej niż zwykła zielona herbata! ). EGCCG jest silnym przeciwutleniaczem, ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe, ale również wpływa na przyspieszenie metabolizmu, pomaga w procesie redukcji tkanki tłuszczowej, obniżeniu stężenia cholesterolu oraz poziom cukru we krwi.

I wreszcie wyczekiwany (zapewne) przepis na bubble tea 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • mleko kokosowe, 200 ml
  • cukier kokosowy, 4 łyżki
  • mleko roślinne, 400 ml
  • tapioka, 2 łyżki
  • napar z matchy

IMG_20170410_153707_675

Przygotowanie:

  1. Tapiokę ugotować do miękkości. Żeby nie była zupełnie bez smaku, można ją po ugotowaniu namoczyć w syropie (cukier rozpuszczony w wodzie) przez 15 minut.
  2. Przygotować mleko skondensowane: mleczko kokosowe zagotować, dodać cukier. Gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje.
  3. Na dno szklanki wysypać tapiokę, zalać mlekiem skondensowanym, następnie mlekiem roślinnym.
  4. Na koniec dodać napar z matchy.

IMG_20170410_161955_556

1 szklanka napoju to 300 kcal 🙂

bubble

Reklamy

9 myśli na temat “Wegańska bubble tea z matchą

  1. Tapiokę jadam od dziecka, ale w formie budyniu! O bubble tea słyszałam, bo faktycznie był szał jakiś czas temu 😉 Ale jakoś mi nie przyszło do głowy dodanie kuleczek do herbaty… Może czas na zmiany!

    Polubienie

  2. Niesamowite właściwości ma ta matcha. Nigdy jej nie piłam, niestety. Nie próbowałamż te nigdy tapioki i przyznaję, że całość wygląda dla mnie egzotycznie. Egzotycznie, ale i przepysznie. Cena matchy rzeczywiście wysoka, ale nie na tyle, żeby się na nią nie skusić. Dzięki za przepis i cenne informacje z rzetelnego źródła!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s