Choroby dietozależne

Środy z chorobami dietozależnymi – łuszczyca

Dzisiaj kolejny wpis z serii „środy z chorobami dietozależnymi”. Dziś na tapecie łuszczyca i wpływ diety na jej rozwój.

Łuszczyca

Jest to przewlekła choroba zapalna o charakterystycznych zmianach skórnych o podłożu genetycznym. Dotyka 2-4% populacji. Są 2 typy tej choroby:

  • typ I – rozpoczyna się zwykle w młodym wieku, dziedziczona autosomalnie
  • typ II – początek u osób w wieku 50-70 lat

Jak objawia się łuszczyca?

Początkowo są to drobne grudki o wielkości 1-2 cm, które często pojawiają się po przebytej infekcji.  Rozwinięte zmiany są bardziej rozległe i pokryte srebrzystymi łuskami. Mogą umiejscowić się w okolicy kolan, łokci i skóry głowy.  Objawem może być także łuszczyca paznokci.  Dla łuszczycy charakterystyczny jest objaw Koebnera – polegający na występowaniu po upływie 6-12 dni zmian łuszczycowych wzdłuż linii zadrapania naskórka. Łuszczyca jest chorobą, w której występują okresy remisji i zaostrzenia. W czasie remisji należy unikać takich czynników jak:  infekcje, niektóre leki, stres, palenie tytoniu, alkohol, bowiem wyzwalają one objawy.

Otyłość a łuszczyca

Istotna w łuszczycy jest również dieta. Może ona pomóc zahamować objawy, jest ważna również w zapobieganiu chorób układu krążenia, w tym miażdżycę, bowiem łuszczyca znacząco zwiększa ich ryzyko.  Istotny jest także związek pomiędzy otyłością a łuszczycą – otyli pacjenci mają zazwyczaj większe nasilenie zmian skórnych i gorzej reagują na leki. Otyłość zwiększa także ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. Według przeprowadzonej metaanalizy badań stwierdzono istotny wpływ pomiędzy otyłością, a łuszczycą -aż 63% pacjentów z łuszczycą cierpiało na otyłość typu
trzewnego (brzusznego – który jest szczególnie niebezpieczny ), a pacjenci otyli mieli cięższy przebieg choroby niż osoby z prawidłową masą ciała. W  innym badaniu stwierdzono również, że  u pacjentów z łuszczycą typu 2 o późnym początku otyłość występowała częściej niż u chorych z łuszczycą typu 1 . Dotyczyło to szczególnie otyłości typu trzewnego. Problem dotyczy również dzieci -w  badanie, w którym obserwowano 27 dzieci z nadwagą i otyłością chorych na łuszczycę. Aż 25 (92,6%) dzieci było otyłych jeszcze zanim pojawiły się objawy choroby, u reszty dzieci  nadwaga i otyłość rozwinęły się w ciągu 2 lat od początku zmian skórnych.

bathroom-scale-1149263_960_720

Wpływ diety

Chociaż nie ma jeszcze wiarygodnych badań na wpływ diety na łuszczycę, w przypadku nadwagi i otyłości zaleca się dietę niskokaloryczną, redukująca masę ciała. Spadek masy ciała ma korzystny wpływ na łuszczycowe zmiany skórne.

Jako, że łuszczyca jest chorobą zapalną, należy ograniczyć produkty o działaniu prozapalnym. Należą do nich:

  • mięso i przetwory mięsne (zwłaszcza mięsa tłuste, takie jak wieprzowina i tłusta wołowina)
  • nabiał
  • cukier
  • produkty wysoko przetworzone, w tym fast foody

Zmniejszenie produktów pochodzenia zwierzęcego zapobiega nadmiernemu spożyciu kwasu  arachidonowego, a tym samym do ograniczenia produkcji związków o charakterze prozapalnych. Zaleca się dietę bogatą w antyoksydanty  (inaczej przeciwutleniacze), które zapobiegają niekorzystnym zmianom spowodowanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny odgrywa istotną rolę w patogenezie łuszczycy, prowadzi do powstawania wolnych rodników, które nasilają proces zapalny.

food-1475223_960_720

Bogate w substancje o działaniu antyoksydacyjnym są przede wszystkim owoce i warzywa, dlatego tak ważne jest spożywanie ich w dużych ilościach. W badaniach wykazano, że zastosowanie w diecie zielonych warzyw, marchewki, pomidorów i świeżych owoców, bogatych w β-karoten, flawonoidy i witaminę C, sprzyja poprawie stanu skóry.

Istotne jest również spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 3 – u osób, które spożywają większą ich ilość stwierdzono mniejsze wartości wskaźnika oceny stopnia ciężkości łuszczycy.

Dlatego w swojej diecie należy uwzględnić:

  • tłuste ryby morskie, takie jak: sardynka, łosoś, makrela, śledź i tuńczyk
  • oleje lniany i rzepakowy
  • nasiona dyni i słonecznika
  • orzechy

oil-315528_960_720

Należy również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu! Jest to bardzo ważne, ponieważ chorzy na łuszczycę borykają się z problemem nadmiernie suchej skory, a regularne picie wody, może poprawić nawilżenie skóry.

Piśmiennictwo:
  • http://www.mp.pl
  • Dorota Krasowska, Michał Adamczyk – „znaczenie otyłości w łuszczycy”, Przegląd Dermatologiczny 2016, 103, 303–308
  • Agnieszka Owczarczyk-Saczonek , Waldemar Placek – „Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie?”, Przegl Dermatol 2014, 101, 319–326
Reklamy

12 thoughts on “Środy z chorobami dietozależnymi – łuszczyca

  1. Co prawda nie miałam styczności z osobami, które chorują na łuszczycę, ale wiem (mimo że lekarze twierdzili, iż to nie ma nic wspólnego), że zdrowa dieta i odpowiednia masa ciała mają duży wpływ na zmiany skórne. Długo męczyłam się z egzemą dłoni, kiedy ograniczyłam cukry i sporo schudłam, egzema odpuściłam prawie całkowicie. Pojawia się tylko wtedy kiedy za bardzo sobie pofolguje.

    Polubienie

    1. To jest właśnie nasz cel – pokazać jak bardzo odpowiednie odżywianie jest ważne dla zachowania zdrowia, ale również w terapii już istniejących schorzeń. Pozdrawiamy

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s