Zbliżają się Święta i zapewne wiele osób myśli, jak je przetrwać bez przybrania na wadze. Mamy na to sposób – wspaniałe fit ciasta!
Dzisiaj przygotowałyśmy dla Was coś szczególnego – a mianowicie jaglaną tartę jagodową. Lekkie, bezglutenowe ciasto, w sam raz na ciepłe dni. W dodatku wygląda naprawdę obłędnie! Przepis pochodzi z książki „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyny Maciejko-Zielińskiej (do nabycia tutaj: https://www.samosedno.com.pl/diety-i-kulinaria/1539-zdrowe-slodkosci-na-kazda-pore-dnia-katarzyna-maciejko-zielinska-9788377887769.html).
Składniki na ciasto:
- 250 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody lub mleka krowiego/roślinnego (u nas mleko krowie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g mąki jaglanej
- 1 jajko
- 40 g cukru kokosowego lub ksylitolu (u nas cukier kokosowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (u nas ekstrakt)
Składniki na masę jagodową:
- 250 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody lub mleka krowiego/roślinnego (u nas mleko krowie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g jagód
- 150 ml mleka krowiego/roślinnego (u nas krowie)
- 80 g cukru kokosowego lub ksylitolu (u nas cukier kokosowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (u nas ekstrakt)
Przygotowanie:
- Całą kaszę jaglaną (na ciasto oraz na krem) najprościej przygotować jednocześnie: podprażyć na suchej patelni, a następnie dokładnie przepłukać. Ugotować na lekko posolonym mleku (lub wodzie).
- Połowę (250 g) ugotowanej kaszy zmiksować na gładką masę, dodać mąkę, jajko, cukier lub ksylitol oraz wanilię. Wyrobić ręką lub mikserem na gładką masę.
- Formę na tartę (średnica 26 cm) nasmarować olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Spód oraz boki wykleić ciastem. Jeśli będzie ono zbyt lepkie, można sobie pomóc dłonią zwilżoną zimną wodą.
- Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki, następnie piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół) przez około 30 minut.
- Spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.
- Pozostałą część kaszy (250 g) zmiksować na gładką masę.
- 100 g jagód zblendować na gładki mus. Zblendowane owoce zagotować i przestudzić.
- Mleko zagotować z cukrem/ksylitolem i wanilią, przestudzić. Połączyć z kaszą oraz musem jagodowym. Zmiksować na gładki krem.
- Masę wyłożyć na spód tarty i schłodzić.
- Przyozdobić pozostałymi jagodami (my do dekoracji użyłyśmy borówek amerykańskich).
Gwarantujemy, że tarta jagodowa zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy! A po zjedzeniu nawet kilku kawałków nie musicie mieć wyrzutów sumienia: w większości składa się przecież ze zdrowej kaszy jaglanej, która polecana jest w dietach oczyszczających (jest zasadotwórcza), ponadto jest źródłem krzemu i lecytyny, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i żelaza.
Smacznego!
Źródło: Katarzyna Maciejko-Zielińska „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” https://www.samosedno.com.pl/diety-i-kulinaria/1539-zdrowe-slodkosci-na-kazda-pore-dnia-katarzyna-maciejko-zielinska-9788377887769.html
PS: W wersji wegańskiej polecamy zastąpić jajko bananem, natomiast mleko krowie roślinnym! 🙂
Świetny pomysł ❤ 🙂 z przyjemnością spróbuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Masa smakuje jak budyń! Polecamy 🙂
PolubieniePolubienie
jeśli smakuje tak jak wygląda to wchodzę w to! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W tym roku muszę zamrozić jagody i maliny… A tak to teraz muszę czekać na pełnię sezonu, żeby zrobić takie słodkości…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Można też zrobić np. z jeżyn, wyjdzie równie dobra 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł 🙂 koniecznie musze wypróbować
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I po co ja tu weszłam? Żebym sobie „smaka” narobiła 😀 Te jagody najbardziej mnie kuszą, bo uwielbiam 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda smakowicie. A na pewno byłaby to jakaś nowość w naszej kuchni 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam jagody, ale za tratami za bardzo nie przepadam. Ta wygląda smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
Polecam samą masę – smakuje jak budyń i spokojnie można ją jeść bez spodu 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda obłędnie! Koniecznie muszę spróbować.
PolubieniePolubienie
Chętnie bym wypróbowała, ale nie mam pojęcia gdzie dostanę cukier kokosowy…
PolubieniePolubienie
Można zastąpić cukier kokosowy np. miodem 🙂
PolubieniePolubienie
Aż z ciekawości bym spróbowała 🙂
Lubię jagody więc byłoby pysznie 😀
PolubieniePolubienie
Jeśli smakuje jak budyń to musi być mega. Uwielbiam kasze jaglaną więc na pewno mi spasuje ❤
PolubieniePolubienie
Już drukuję przepis:) Uwielbiam jagielniki więc i tarta jaglana na pewno mi posmakuje:)
PolubieniePolubienie
Akurat szukałam coś słodkiego w wersji fit 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Z przyjemnością bym spróbowała bo wygląda świetnie, i te owoce brzmią zachęcająco 🙂 Przyjemnie, smacznie i lekko 🙂
PolubieniePolubienie