Jaglana tarta jagodowa

17692300_10212511794620021_665459229_oZbliżają się Święta i zapewne wiele osób myśli, jak je przetrwać bez przybrania na wadze. Mamy na to sposób – wspaniałe fit ciasta!

Dzisiaj przygotowałyśmy dla Was coś szczególnego – a mianowicie jaglaną tartę jagodową. Lekkie, bezglutenowe ciasto, w sam raz na ciepłe dni. W dodatku wygląda naprawdę obłędnie! Przepis pochodzi z książki „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyny Maciejko-Zielińskiej (do nabycia tutaj: https://www.samosedno.com.pl/diety-i-kulinaria/1539-zdrowe-slodkosci-na-kazda-pore-dnia-katarzyna-maciejko-zielinska-9788377887769.html).

Składniki na ciasto:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody lub mleka krowiego/roślinnego (u nas mleko krowie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 40 g cukru kokosowego lub ksylitolu (u nas cukier kokosowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (u nas ekstrakt)

Składniki na masę jagodową:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody lub mleka krowiego/roślinnego (u nas mleko krowie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g jagód
  • 150 ml mleka krowiego/roślinnego (u nas krowie)
  • 80 g cukru kokosowego lub ksylitolu (u nas cukier kokosowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (u nas ekstrakt)

Przygotowanie:

  1. Całą kaszę jaglaną (na ciasto oraz na krem) najprościej przygotować jednocześnie: podprażyć na suchej patelni, a następnie dokładnie przepłukać. Ugotować na lekko posolonym mleku (lub wodzie).
  2. Połowę (250 g) ugotowanej kaszy zmiksować na gładką masę, dodać mąkę, jajko, cukier lub ksylitol oraz wanilię. Wyrobić ręką lub mikserem na gładką masę.
  3. Formę na tartę (średnica 26 cm) nasmarować olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Spód oraz boki wykleić ciastem. Jeśli będzie ono zbyt lepkie, można sobie pomóc dłonią zwilżoną zimną wodą.
  4. Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki, następnie piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół) przez około 30 minut.
  5. Spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.
  6. Pozostałą część kaszy (250 g) zmiksować na gładką masę.
  7. 100 g jagód zblendować na gładki mus. Zblendowane owoce zagotować i przestudzić.
  8. Mleko zagotować z cukrem/ksylitolem i wanilią, przestudzić. Połączyć z kaszą oraz musem jagodowym. Zmiksować na gładki krem.
  9. Masę wyłożyć na spód tarty i schłodzić.
  10. Przyozdobić pozostałymi jagodami (my do dekoracji użyłyśmy borówek amerykańskich).

Gwarantujemy, że tarta jagodowa zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy! A po zjedzeniu nawet kilku kawałków nie musicie mieć wyrzutów sumienia: w większości składa się przecież ze zdrowej kaszy jaglanej, która polecana jest w dietach oczyszczających (jest zasadotwórcza), ponadto jest źródłem krzemu lecytynywitamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i żelaza.

Smacznego!

Źródło: Katarzyna Maciejko-Zielińska „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” https://www.samosedno.com.pl/diety-i-kulinaria/1539-zdrowe-slodkosci-na-kazda-pore-dnia-katarzyna-maciejko-zielinska-9788377887769.html

PS: W wersji wegańskiej polecamy zastąpić jajko bananem, natomiast mleko krowie roślinnym! 🙂

17622674_10212511790059907_867313914_o

20 uwag do wpisu “Jaglana tarta jagodowa

Dodaj komentarz