Pierogi z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami

 

Kto by pomyślał, że będę lepić pierogi… Bez stolnicy i bez wałka:) Z farszem całkiem innym niż dotąd robiła moja mama czy babcia:). Do przyrządzenia pierogów użyłam zwykłej mąki pszennej, jednak polecam zamienić ją na razową – będzie bardziej zdrowo. Możecie skorzystać z tego przepisu na ciasto, albo użyć swojego sprawdzonego.

Do dzieła ! 🙂

Składniki na farsz:

  • czerwona soczewica 90 g
  • suszone pomidory 70 g
  • marchew 1 szt
  • cebula 1 szt
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Soczewicę gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, ugotowaną soczewicę i pokrojone pomidory. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

Dalej postępujemy tak jak zwykle przy pierogach – wałkujemy, lepimy pierogi i gotujemy. A potem jemy ze smakiem ❤

Całość ma nieco ponad 1300 kcal – kaloryczność będzie zależeć od ilości pierogów (i ich wielkości).

SMACZNEGO!

 

13 uwag do wpisu “Pierogi z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami

    1. Właśnie ja też uwielbiam suszone pomidory i dlatego wpadł mi do głowy taki pomysł na farsz. Koniecznie spróbuj i daj znać jak smakowało 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz