Pozostałe przepisy

Pesto z natki pietruszki

Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • łyżka orzechów (ja dałam orzechy ziemne, ale mogą być również orzeszki pinii czy nerkowca)
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka parmezanu
  • oliwa 2-3 łyżki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wszystko razem blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Oliwy dajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku… i tyle! Prawda, że banalne? Zastosować ma wiele: do makaronu, kanapek, grzanek czy jako dodatek do mięs. Pietruszkę można wymieszać również pół na pół z rukolą, roszponką czy bazylią – jeśli ktoś nie jest miłośnikiem smaku mocno pietruszkowego 🙂 Całość może i jest dość kaloryczna i o dużej zawartości tłuszczu, ale nie należy się tego bać, w końcu pesto stosujemy raczej jako dodatek do potraw, w niewielkiej ilości. A poza tym to całkiem dobre kalorie 🙂

 

[yumprint-recipe id=’3′]

Reklamy

4 myśli na temat “Pesto z natki pietruszki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s