Dania główne · Pozostałe przepisy

Obiad w 20 minut – soczewica, czerwony ryż, warzywa

15226517_1176275772420088_756628400_nKolejna propozycja na szybki obiad. Do zrobienia w 20 minut (pod warunkiem, że mamy co najmniej 3 palniki :)). Syte, rozgrzewające, zdrowe. Połączenie ryżu z soczewicą to dobry pomysł jeśli zależy nam na pełnowartościowym białku – aminokwasy z ryżu i suchych nasion roślin strączkowych uzupełniają swoje aminokwasy 🙂

składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu czerwonego (może być inny rodzaj ryżu)
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej
  • 1 cukinia
  • 1 papryka (u mnie żółta)
  • 2 pomidory
  • 1/4 pora
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki pasty paprykowej (ja użyłam takiej w słoiku, można zastąpić to np. koncentratem pomidorowym lub w ogóle pominąć)
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż, według przepisu na opakowaniu (czerwony gotuje się 20 minut).
  2. Ugotować soczewicę (czerwonej nie trzeba namaczać, jeśli użyjemy innej należy pamiętać o jej wcześniejszym namoczeniu).
  3. Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki, cukinię i paprykę w paski lub w kostkę.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pora i cebulę, po chwili dodać cukinię i paprykę, chwilę smażyć.
  5. Pod koniec dodać ugotowaną soczewicę oraz pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę.
  6. Dodajemy pastę z papryki lub koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku.
  7. Podajemy – można podać z ryżem osobno, lub wymieszać całość.

Jedna porcja to około 400 kcal 🙂

puf

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s