Dania główne · Pozostałe przepisy

Hiszpańska tortilla z warzywami

Dzisiaj przedstawiamy sycącą hiszpańską tortillę z warzywami – w nieco wiosennym (na przekór pogodzie) wydaniu, bo bardzo kolorową 🙂

IMG_20161121_143003

Składniki na 2 porcje:

  • 4 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 5 pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 1 kulka białej mozzarelli (125 g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Cebulę poszatkować i podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać pokrojone pieczarki, a po chwili paprykę. Smażyć do zarumienienia warzyw.
  3. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki i dodać do warzyw.
  4. Jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać powstałą masą warzywa na patelni.
  5. Smażyć tortillę do zarumienienia pod przykryciem (około 10 minut), po czym przewrócić na drugą stronę.
  6. Na zarumienionej stronie ułożyć plastry mozzarelli. Smażyć kolejne 10 minut.

1 porcja to około 550 kcal 🙂

tortilla

Reklamy

2 myśli na temat “Hiszpańska tortilla z warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s