Przepisy wegańskie · Zupy

Zupa krem z dyni i gruszek

Dziś kolejny przepis na Halloween – tym razem już z dyni 🙂 Krem z dyni uwielbiam i próbowałam go już w różnych wersjach, jednak ta gości u mnie po raz pierwszy. Tym razem połączyłam dynię z gruszkami, standardowo z mlekiem kokosowym, curry i… chili. Bo ta wersja wyjątkowo dobrze smakuje na ostro, chili idealnie przełamuje słodki smak gruszki a całość nie jest zbyt delikatna i nudna.

zupa 2 (1)

Składniki:

  • 1 (raczej mała) dynia
  • 2 gruszki
  • 1 cebula
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • bulion warzywny
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, curry i chili
  • pestki dyni do podania – 2 łyżki

Sposób przygotowania.

  1. Najpierw należy rozprawić się z dynią. Mniejsze kawałki upiec w piekarniku do miękkości. Można również pójść na skróty i kupić mrożoną dynię pokrojoną w kostkę i upiec ją lub też ugotować. Jednak z pieczoną smakuje lepiej 🙂
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę (cebula pokrojona byle jak i tak wszystko będzie potem miksowane)
  3. Gruszki kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli i chwilę smażymy.
  4. Dodajemy dynię i całość zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości.
  5. Pozostaje nam doprawić całość, dolać mleka kokosowego i zmiksować. W razie potrzeby dolewać jeszcze bulionu lub wody.

I tyle. Prawda, że proste?

zupa 2 (2)2016-10-31

Całość ma ok 850 kcal, więc jeśli podzielimy całość na 4 porcje jedna będzie miała tylko nieco ponad 200 kcal!

Reklamy

One thought on “Zupa krem z dyni i gruszek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s