Pozostałe przepisy · Przepisy wegańskie · Śniadania · Śniadania

Gryczanka, owsianka a może jaglanka? Przepisy śniadaniowe na słodko

Lubicie śniadania na słodko? A zarazem chcecie, żeby było one sycące i wartościowe? Jeśli tak to idealnym rozwiązaniem będą płatki albo kasze gotowane na mleku (zwykłym lub roślinnym, jeśli chcemy wersję wegańską). Zapraszam na przepisy na owsiankę, jaglankę i gryczankę 🙂

 

1.Owsianka z makiem, ananasem, figą i brzoskwinią

14585623_10210720516519188_121483996_o

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka 1,5%
  • łyżka maku
  • plaster świeżego ananasa
  • 1 świeża figa
  • 1 mała brzoskwinia

Do  mleka dodajemy płatki owsiane  i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy na ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, zależy czy lubimy bardziej płynną czy rzadką owsiankę:) Dekorujemy pokrojonymi owocami i posypujemy makiem.

Całość: 443 kcal.

2016-10-06 (1)

 

2.Jaglanka kokosowo-bananowa

14600681_10210720145949924_1510004256_o

Składniki na 1 porcje:

  • kasza jaglana 50 g
  • mleko kokosowe 60 ml
  • 1 banan
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • jagody goi i łyżeczka soku z malin do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Do ugotowanej kaszy dolewamy mleko kokosowe i chwilę podgrzewamy.
  3. Całość dokładnie miksujemy razem z bananem.
  4. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi i polane sokiem malinowym lub musem.

Całość ma 451 kcal.

2016-10-06 (2)

 

3.Gryczanka kakaowa z malinami

14600757_10210720516679192_1324809386_o

Składniki na 1 porcje:

  • kasza gryczana niepalona 50 g
  • mleko  200 ml
  • kakao 1 łyżeczka
  • maliny 1 szklanka
  • migdały 1 łyżka (mogą być też np.orzechy nerkowca)
  • wiórki kokosowe 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin do namoczenia, a najlepiej na całą noc.
  2. Rano odlać wodę i wypłukać kaszę na sicie.
  3. Kaszę i migdały zmiksować wraz z mlekiem i kakao na gładki krem (jeśli chcemy wersję na ciepło, mleko można podgrzać).
  4. Maliny blendujemy lub rozgniatamy widelcem (można lekko posłodzić np.ksylitolem.)
  5. Gryczankę przekładamy do miski, polewamy musem malinowym, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy malinami.
Całość ma 438 kcal .
2016-10-06
Reklamy

One thought on “Gryczanka, owsianka a może jaglanka? Przepisy śniadaniowe na słodko

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s