Desery · Przepisy wegańskie

Tarta dyniowo-kokosowa na orzechowym spodzie

14390927_10210537360660406_3663066942675662630_nDelikatna, kremowa, rozpływająca się w ustach – idealna tarta na jesienne popołudnie ze znajomymi 🙂

Spód:

  • 200 g herbatników pszennych
  • 4 łyżki masła orzechowego 100%

Masa:

  • 200 g miąższu dyni
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki wanilii
  • skórka pomarańczowa świeża lub kandyzowana
  • 2-3 łyżeczki agaru

Myślę, że można dodać też trochę soku z pomarańczy/cytryny, żeby nieco przełamać słodki smak masy 🙂

Przygotowanie:

  1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno formy na tartę (średnica: 27 cm).
  2. Miąższ dyni i mleczko kokosowe zblendować i podgrzać w rondelku. Dodać cukier, cynamon, wanilię i agar i dokładnie wymieszać. Dosypać skórkę z pomarańczy. Przelać masę do formy.
  3. Odstawić na minimum godzinę. Jak nieco wystygnie, można włożyć do lodówki.

 

Tartę podzieliłam na 12 kawałków, każdy po 160 kcal.

dynia

Reklamy

Jedna myśl na temat “Tarta dyniowo-kokosowa na orzechowym spodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s