Pozostałe przepisy · Zupy

Prosta zupa pomidorowa z kolendrą i makaronem owsianym

Uwielbiam zupy i dość często je robię, jednak najczęściej są to typowe, gęste kremy. Tym razem miałam ochotę na typową zupę z  makaronem, dlatego nieco zmodyfikowałam mój przepis. Dodaje go bo jest prosty, smaczny, zdrowy, no i dość tani, co również może być istotne. Dodając makaron lub ryż zupa stanowi sycący posiłek, na obiad, ale nie tylko.

IMG_20160914_134154

Składniki na 2 porcje:

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 mała cebula
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz, cukier, kolendra
  • dowolny makaron (u mnie owsiany)
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju lub oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
  2. Dodajemy pomidory z puszki, trochę wody i gotujemy na wolnym ogniu ok.15-20 min.
  3. W między czasie gotujemy makaron.
  4. Całość miksujemy, dolewamy mleko, ewentualnie dodajemy przegotowanej  wody, jeśli zupa będzie za gęsta.
  5. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i kolendrą.
  6. Podajemy z makaronem i świeżą kolendrą.
Smacznego!
1 porcja (dosyć duża) zupy z szklanką ugotowanego makaronu to niecałe 400 kcal.
Cena? Ok. 3 -3,50 zł, z czego większa część to cena puszki pomidorów:)
2016-09-16
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s