Uwielbiam zupy i dość często je robię, jednak najczęściej są to typowe, gęste kremy. Tym razem miałam ochotę na typową zupę z makaronem, dlatego nieco zmodyfikowałam mój przepis. Dodaje go bo jest prosty, smaczny, zdrowy, no i dość tani, co również może być istotne. Dodając makaron lub ryż zupa stanowi sycący posiłek, na obiad, ale nie tylko.
Składniki na 2 porcje:
- 2 puszki pomidorów
- 1 mała cebula
- łyżka oleju lub oliwy
- 100 ml mleka
- sól, pieprz, cukier, kolendra
- dowolny makaron (u mnie owsiany)
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Na oleju lub oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
- Dodajemy pomidory z puszki, trochę wody i gotujemy na wolnym ogniu ok.15-20 min.
- W między czasie gotujemy makaron.
- Całość miksujemy, dolewamy mleko, ewentualnie dodajemy przegotowanej wody, jeśli zupa będzie za gęsta.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i kolendrą.
- Podajemy z makaronem i świeżą kolendrą.
Smacznego!
1 porcja (dosyć duża) zupy z szklanką ugotowanego makaronu to niecałe 400 kcal.
Cena? Ok. 3 -3,50 zł, z czego większa część to cena puszki pomidorów:)

Reklamy