Dania główne · Pozostałe przepisy

Tarta na dyniowym spodzie

 

14273382_10210453235317325_1633245482_oSłodkawa dynia hokkaido cudownie komponuje się z mozzarellą, pomidorami i sosem czosnkowym. W dodatku spód  tarty jest niezwykle prosty i szybki do przyrządzenia. Zapraszamy!

Składniki (forma 27 cm):

  • 200 g puree z dyni hokkaido (ok. 1/2 dyni pokrojonej, pieczonej przez 25 min w 200 stopniach i zblendowanej)
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 pomidor
  • do dekoracji: papryka, natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Z dyni i mąki zagnieść ciasto, dodać sól i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wyłożyć formę ciastem, nakłuć widelcem i piec w 200 stopniach przez 15 minut.
  2. Przygotować sos: jogurt i keczup wymieszać z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować sosem tartę.
  3. Posypać tartę przyprawami.
  4. Wyłożyć na tartę ser, a następnie pokrojonego w plastry pomidora.
  5. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Untitled design (24).png

W całej tarcie (8 porcji) znajduje się:

dynia

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s