Dania główne · Przepisy wegańskie

Sajgonki

14139058_10210335555255397_1994318573_o (1)Nie jestem ekspertem w zwijaniu sajgonek, dlatego też wizualnie nie są najpiękniejsze, ale smak – mmm, przepyszne!

Składniki:

  • włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, kawałek kapusty (polecam opakowanie z Tesco, proporcje poszczególnych warzyw w ich włoszczyźnie są zbliżone do ideału :))
  • makaron ryżowy – ja dodałam mniej więcej 1/2 szklanki
  • sos sojowy
  • szczypta przyprawy nasi goreng, lub po prostu trochę kurkumy, kolendry, imbiru, chilli
  • dużo oleju
  • papier ryżowy

Tak, dzisiejszy przepis jest bardzo „na oko” 🙂

Przygotowanie:

  1. Warzywa pociąć w paski i podsmażyć na ok. 1 łyżce oleju.
  2. Makaron ugotować, a następnie dorzucić do warzyw.
  3. Dodać przyprawy i sos sojowy.
  4. Papier sojowy zamoczyć na chwilę w letniej wodzie. Nałożyć farsz, zawinąć.
  5. Sajgonki smażyć na głębokim oleju, odsączyć i spożywać! 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s