Dania główne · Pozostałe przepisy · Uncategorized

Bakłażan faszerowany cukinią, kaszą bulgur i fetą

13876452_10210135293368975_7063074208416733500_nSkładniki na 2 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 1/4 zielonej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 100 g kaszy bulgur
  • 100 g sera feta
  • przyprawy: chilli (ok. 1 łyżeczka), papryka słodka (2 łyżeczki), oregano (2 łyżeczki), kurkuma (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), bazylia (2 łyżeczki); dosypałam też naturalnej mieszanki suszonych warzyw (bez soli!)
  • 1  łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokroić w kostkę, a bakłażana przekroić na pół, wydrążyć, miąższ również pokroić w kostkę. Podsmażyć w rondelku na łyżce oleju. Pomidor obrać ze skórki, pokroić i dodać do bakłażana i cukinii. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw, wymieszać. Zalać wodą (ok. 2 szklanki), dodać przyprawy, wymieszać i zagotować. Dosypać kaszę. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Kaszę z warzywami przełożyć do wydrążonych połówek bakłażana. Posypać fetą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.

1 porcja to ok. 400 kcal 🙂

bak

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s