Pozostałe przepisy · Sałatki · Uncategorized

Lekka sałatka z makaronem i brokułem

W upalne letnie dni często nie mamy ochoty na typowe dania obiadowe. Chętniej sięgamy wtedy po  sałatki, które można tak urozmaicić, żeby były zarówno lekkie jak i sycące. Moja dzisiejsza propozycja sałatkowa składa się z makaronu, brokuła, pomidorków, roszponki i mozzarelli. Można dodać do niej również jajko, czy grillowanego kurczaka.

 

Składniki: (na 2 porcje)

  • 100 g makaronu (u mnie trójkolorowy)
  • 1 brokuł (500 g)
  • 100 g mozzarelli (u mnie małe kulki, ale może być również duża kulka pokrojona w kostkę)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 50g roszponki (2 garście)
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • łyżka musztardy miodowej
  • sól, pieprz

skl

 

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby makaron się nie posklejał.
  2. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy – w wodzie, albo na parze. Po ugotowaniu hartujemy pod zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Pomidorki i kulki mozzarelli kroimy na pół.
  4. Przyrządzamy sos: mieszamy jogurt wraz z musztardą, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Sos można zastąpić oliwą, też będzie pasować.
  5. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy roszponkę i sos. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze  do smaku.

20160727_180150

20160727_180155

 Całość ma ok. 1000 kcal, więc każda porcja ma ok. 500 kcal – w sam raz na obiad.
2016-07-28
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s