Przepisy wegańskie · Uncategorized

Burgery z kalafiora i kaszy jaglanej

Kolejna wariacja na temat wege burgerów – tym  razem z kalafiora. Przepis z jadłonomi, nieco przeze mnie zmodyfikowany. Można podawać go na różne sposoby – jako kotlet do obiadu, albo jako burger. W obu wersjach bardzo polecam!

Składniki: (na 8-10 szt, w zależności od wielkości)

  • 1/2 kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 1 woreczek  kaszy jaglanej (100g)
  • 4  łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • łyżka otrębów
  • łyżka siemienia lnianego
  • pietruszka, szczypiorek
  • sól, pieprz, płatki drożdżowe

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, ok. 15 min. Po tym czasie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Kalafior (razem z łodygą) i cebulę trzemy na tarce o dużych oczkach (można ułatwić sobie nieco i użyć do tego celu blendera).
  3. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  4. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy posiekaną zieleninę i przyprawiamy do smaku.
  5. Z masy formujemy burgery i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach, w połowie przewracając je na drugą stronę. Przy końcu pieczenia zwiększyłam trochę temperaturę, żeby były bardziej chrupiące na wierzchu.

 

20160718_160536

20160719_191643

Mi wyszło 9 sporej wielkości burgerów – każdy z nich ma ok.160 kcal.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s