Pozostałe przepisy · Sałatki · Uncategorized

Sałatka z żurawiną i tarty na orkiszowym spodzie w dwóch wersjach

Wracamy z nową energią, zmotywowane i gotowe do działania 🙂

Dziś przedstawiamy przepis na zdrową orkiszową tartę z dwoma różnymi nadzieniami. Do tego proponujemy pyszną i lekką sałatkę z żurawiną 🙂 Będzie pysznie !

20160714_104953

 

Składniki: (na 5, a nawet 6 porcji)

Na spód:

  • 200 g mąki orkiszowej (może być również inna)
  • 2 jajka
  • ok. 80 g jogurtu naturalnego
  • ew. trochę wody
  • szczypta soli

Farsz – wersja czerwona:

  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia ( 1 łyżka)

Farsz – wersja zielona:

  • 1 duża cukinia
  • 1 por
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia (1 łyżka)

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie ricotty
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 12 %
  • sól, pieprz
  • ser mozzarella (może być inny, np. parmezan, można też z niego zrezygnować)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy.
  2. Można dodać trochę zimnej wody, ciasto będzie nieco bardziej elastyczne.
  3. Ciasto wałkujemy i rozkładamy do dwóch blaszek na tarty.
  4. Podpiekamy w piekarniku ok. 10-15 minut.

Farsz czerwony:

  1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę i pomidory w kostkę.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy najpierw cebule, potem dodajemy paprykę, na końcu pomidory.
  3. Przyprawiamy.

Farsz zielony:

  1. Pora kroimy w plasterki, cukinię albo w kostkę, albo w półplasterki.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy warzywa, przyprawiamy.

W kolejnym kroku przygotowujemy ricottę i masę jajeczno – śmietanową, którą polejemy obydwie tarty.

  1. Ricottę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
  2. Jajka mieszamy dokładnie razem ze śmietaną, przyprawiamy.

Podpieczone spody tart smarujemy ricottą, po 1/2 opakowania na każdą. Wykładamy farszem i zalewamy śmietaną z jajkami. Wierzch posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku ok.25-30 min.

 

Na koniec przygotowujemy sałatkę. Możecie użyć ulubionych warzyw, ja do swojej dodałam:

  • sałatę
  • pomidory
  • paprykę
  • ogórek
  • cebulę czerwoną
  • garść suszonej żurawiny
  • łyżkę słonecznika
  • łyżkę pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

20160713_192350

Podajemy po kawałku każdej z tarty + sałatka. Zdrowo i do syta!

20160713_200139

Całość ma 2676 kcal. Jeśli podzielicie to na 5 porcji, każda porcja będzie miała 535 kcal, a jeśli na 6 mniejszych tylko 446.

hehe

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s