Dania główne · Przepisy wegańskie · Sałatki · Uncategorized

Kotlety z cukinii i czerwonej fasoli z pieczonymi batatami i sałatką

Dzisiaj kolejny przepis – w roli głównej kotlety z cukinii i czerwonej fasoli. Podałam je z pieczonymi batatami i sałatką z kapusty pekińskiej.

IMG3466

Składniki na 3 porcje:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża cukinia
  • cebula
  • szczypior
  • mąka pszenna pełnoziarnista 4 łyżki
  • sól, pieprz, kolendra, słodka papryka, curry
  • pestki słonecznika
  • olej do smażenia
  • 1 średni batat
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 łyżki kukurydzy
  • czarne oliwki

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy, płukamy pod zimną wodą, blendujemy na gładką masę.
  2. Cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i przekładamy na sitko – odsączamy z nadmiaru wody.
  3. Cebulę i szczypior kroimy drobno.
  4. Wszystko razem mieszamy (najlepiej ręką), przyprawiamy i dodajemy mąki (można więcej, do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
  5. Część kotletów obtaczamy dodatkowo w słoneczniku.
  6. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron po kilka minut.
  7. Bataty: obieramy, kroimy na półplasterki, pieczemy w piekarniku.
  8. Sałatka: kapustę pekińską drobno kroimy, dodajemy przekrojone na pół pomidorki, czarne oliwki i kukurydzę z puszki.

IMG3468 (1)

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2016-04-15 123841.bmpCałość ma ok 1200 kcal, czyli jedna porcja ok 400 kcal – w sam raz na lekki obiad czy kolacje 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s