Witajcie! 🙂 Dzisiaj jadłospis odpowiedni dla osób cierpiących na niedokrwistość z niedoboru żelaza.
Jadłospis jednodniowy dla diety 2250 kcal.
śniadanie
- chleb żytni z kiełbasą krakowską suchą, pomidorem, sałatą
- kakao
II śniadanie
- sałatka owocowa z jogurtem naturalnym
- herbata owocowa
obiad
- zupa fasolowa
- wątróbka drobiowa z cebulką, jabłkiem i natką pietruszki
- kasza gryczana
- szpinak duszony ze śmietanką
- kompot truskawkowy
podwieczorek
- ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi
- herbata malinowa z cytryną
kolacja
- chleb żytni z masłem i sałatka z brokuła, jajka i papryki z sosem jogurtowym
- sok pomarańczowy
śniadanie | Waga (g) | kcal | B | W | T |
2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego | 70 | 164,2 | 4,7 | 33,5 | 1,3 |
Masło | 10 | 74,8 | 0,1 | 0,1 | 8,3 |
Kiełbasa krakowska sucha | 30 | 95,6 | 7,6 | 0 | 7,3 |
Pomidor | 180 | 27 | 1,6 | 4,3 | 0,4 |
3 liście sałaty | 15 | 1,7 | 0,2 | 0,2 | 0 |
Szklanka mleka 2% | 250 | 122 | 7,5 | 11,8 | 5 |
Łyżka kakao | 10 | 44,8 | 1,8 | 4,5 | 2,2 |
RAZEM | 530,1 | 23,4 | 54,4 | 24,3 |
II śniadanie | Waga (g) | kcal | B | W | T |
1 średnia gruszka | 130 | 69,9 | 0,8 | 16,1 | 0,3 |
1 kiwi | 75 | 41,8 | 0,7 | 8,9 | 0,4 |
rodzynki | 30 | 81,9 | 0,7 | 19,4 | 0,2 |
Jogurt naturalny 2% | 100 | 59,5 | 4,4 | 6,2 | 1,9 |
RAZEM | 253,1 | 6,5 | 50,7 | 2,7 |
Obiad | Waga (g) | kcal | B | W | T |
Zupa fasolowa | 300 | 165,3 | 18,3 | 21 | 0,9 |
Wątróbka drobiowa | 60 | 81 | 11,5 | 0,4 | 3,7 |
½ cebuli | 50 | 13,6 | 0,6 | 2,4 | 0,2 |
½ jabłka | 60 | 27,6 | 0,2 | 6,1 | 0,2 |
Olej rzepakowy do smażenia | 10 | 90 | 0 | 0 | 10 |
Kasza gryczana | 70 | 232,6 | 8,8 | 44,5 | 2,2 |
Natka pietruszki do posypania | 10 | ||||
Szpinak świeży | 200 | 25,4 | 4,2 | 0,8 | 0,6 |
Śmietanka 12% | 50 | 67,2 | 1,4 | 2 | 6 |
Kompot truskawkowy bez cukru | 250 | 60 | 0 | 15 | 0 |
RAZEM | 762,7 | 45 | 92 | 23,8 |
Podwieczorek | Waga (g) | kcal | B | W | T |
Ciasto drożdżowe | 70 | 201,7 | 5,2 | 32,3 | 5,7 |
Powidła śliwkowe | 20 | 42,2 | 0,2 | 10,3 | 0 |
Herbata malinowa | 250 | ||||
RAZEM | 243,9 | 5,4 | 42,6 | 5,8 |
Kolacja | Waga (g) | kcal | B | W | T |
2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego | 70 | 164,2 | 4,7 | 33,5 | 1,3 |
masło | 10 | 74,8 | 0,1 | 0,1 | 8,3 |
brokuły | 200 | 32,4 | 3,6 | 3,6 | 0,4 |
1 jajko | 72,6 | 6,5 | 0,4 | 5 | |
Papryka czerwona | 100 | 24 | 1,1 | 4 | 0,4 |
2 łyżki jogurtu naturalnego 2% | 50 | 29,8 | 2,2 | 3,1 | 1 |
Sok pomarańczowy | 200 | 85,8 | 1,2 | 19,8 | 0,2 |
RAZEM | 483,6 | 19,4 | 64,5 | 16,5 |
RAZEM
2273,4 kcal
białko 99,7 g (w tym białko zwierzęce 41,1g)
węglowodany 304,2 g
tłuszcze 73,1 g
żelazo 21,2 mg (w tym żelazo hemowe 7,6)
Reklamy