Przepisy wegańskie · Uncategorized · Śniadania

Wege poniedziałki: „smalec” z fasoli

Kolejny wpis z cyklu „wege poniedziałki”. Dzisiaj na tapecie wegański „smalec” z fasoli, który oczywiście z tradycyjnym smalcem nie ma nic wspólnego, chociaż wyglądem i konsystencją może go trochę przypominać. Do tego chrupiące „skwarki” z kaszy gryczanej i łatwo można się pomylić.  Napewno smakuje, zarówno tym bardziej wege jak i zagorzałym mięsożercom.
12735588_937774896321808_1167840957_n

Składniki:

  • puszka białej fasoli konserwowej
  • duża cebula
  • 1 jabłko
  • 1/2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki wody

Przyprawy do smaku,  ja dodałam:

  • suszone oregano
  • majeranek
  • sos sojowy
  • paprykę słodką
  • sól i pieprz

Polecana jest również wędzona papryka w proszku, ja akurat nie miałam, ale następnym razem spróbuje dodać.

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną kaszę gryczaną prażymy na łyżce oleju ok. 10 minut, tak, żeby stała się złocista i chrupiąca. Można to zrobić również w piekarniku.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy przyprawy, a następnie jabłko starte na tarce o  grubych oczkach i jeszcze chwilę podsmażamy.
  3. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy i płukamy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy dodając 2-3 łyżki wody.
  4. Mieszamy ze sobą zmiksowaną fasolę, uprażoną kaszę oraz cebulę z jabłkiem. Doprawiamy do smaku (smalec powinien być dość dobrze przyprawiony) i przekładamy do słoika. Najlepiej smakuje po całej w nocy w lodówce, kiedy wszystkie smaki się „przegryzą”.

smalec kcal

Z podanych składników wyszedł dość duży słoik smalcu, można spokojnie przechowywać go kilka dni w lodówce, jednak gwarantuje, że nie wytrzyma, aż tyle.

Spróbujcie, a gwarantuje, że smak Was zaskoczy. Pozytywnie oczywiście!

Smacznego:)

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s